Estetska kirurgija, otorinolaringologija, centar za proširene vene, Med Contour, Regen ACR Estetska kirurgija, otorinolaringologija, centar za proširene vene, Med Contour, Regen ACR

Usluge

Otežano disanje na nos

Otežano disanje na nos uzrok je glavoboljama, osjećaju umora, oslabljenom osjetu mirisa te poremećaju rezonance (govor kroz nos). Prigodom najmanjeg tjelesnog napora takve osobe započinju disati kroz usta, što uzrokuje podražaj hladnog i suhog zraka na sluznicu ždrijela, grkljana i dušnika, s posljedičnom kroničnom upalom, bolnim i otežanim gutanjem, kroničnom upalom krajnika, s učestalim anginama ili kroničnom upalom sluznice grkljana i dušnika,  popraćenom podražajnim kašljem. Onemogućena pravilna izmjena zraka kroz Eustahijevu cijev uzrokuje česte upale uha, posebice kod djece, s mogućim slabljenjem sluha. San je nemiran, često je prisutno hrkanje, te se bolesnici bude umorni i neispavani. Nakon banalne prehlade potrebno je duže vrijeme da se lučenje sluzi u nosu normalizira, te je prisutan dugotrajni osjećaj slijevanja sluzi u ždrijelo.

Poliklinika Sinteza - otorinolaringologija - Otežano disanje na nos

Dijagnostika otežanog disanja na nos

Prije odluke o vrsti liječenja provodimo detaljnu dijagnostiku koja uključuje pregled unutrašnjosti nosa - rinoskopiju, endoskopiju nosa, fiberendoskopiju, mjerenje prohodnosti (rinomanometrija), ultrazvuk, te provokacijske testove. Liječenje ovisi o uzrocima koji su mnogobrojni, a mogu biti urođeni ili stečeni. Među najčešćima su iskrivljenje nosne pregrade (devijacija septuma), povećanje (hipertrofija) nosnih školjki, upala sinusa, polipi u nosu, tumori itd.

Liječenje otežanog disanja na nos

Kada antibiotici, kapi za nos, aerosoli, inhalacije i slično više ne pomažu, suvremeno liječenje otežanog disanja na nos polaže težište na precizne mikrokirurške zahvate usmjerene na ciljano rješavanje patologije, što omogućava maksimalno brz oporavak i vraćanje dnevnim aktivnostima. Zahvati se vrše u kratkotrajnoj anesteziji, a uporaba suvremenih lijekova protiv boli osigurava odsutnost boli nakon kirurškog zahvata. Uporaba najsuvremenijeg Nd-YAG lasera, radiofrekvencije i funkcijske endoskopske kirurgije nosa i sinusa, za razliku od klasičnog liječenja, izaziva minimalno traumatiziranje tkiva i ne zahtijeva tamponadu nosa. To posebno znaju cijeniti bolesnici koji su već bili podvrgnuti torturi tamponade nosa u trajanju od 5 dana.
Primjerice, kod devijacije septuma (slika 1.) radi se o mehaničkom problemu koji konzervativna terapija ne može riješiti, već tek pružiti kratkotrajno olakšanje. Dapače, dugotrajna primjena kapi oštećuje nosnu sluznicu. Korekciju septuma (septoplastika) vršimo, kao i ostale funkcionalne zahvate, bez vidljivih promjena izgleda lica.  

Kod kroničnog povećanja nosnih školjki (slika 2.) metoda izbora je njihovo smanjenje laserom ili radiofrekventnom tehnikom. Naša dugogodišnja iskustva potvrđuju učinkovitost kod blažih i srednje teških oblika hipertrofije. Zahvat izvodimo ambulantno, u lokalnoj anesteziji, i bolesnik se odmah vraća svojim aktivnostima. Kod izraženih hipertrofija školjki, osobito koštanog dijela, preporučujemo plastiku kirurškim putem.  

Poliklinika Sinteza - otorinolaringologija - otežano disanje na nos

Zadebljanje i otok sluznice sinusa, ponekad praćeno stvaranjem nosnih polipa (grozdastih izraslina u nosu – slika 3.) javlja se kod kronične upale, alergičara ili ljudi koji ne podnose salicilate u hrani ili lijekovima. Kada lijekovi više ne pomažu, potrebno je kirurški uspostaviti prohodnost nosne šupljine, kako bi se, između ostalog, spriječio i razvoj komplikacija na oku i mozgu. Endonazalno endoskopsko odstranjenje polipa laserom omogućava brz oporavak i metoda je izbora kod manje izražene polipoze ili u pacijenata kod kojih operacija sinusa ne dolazi u obzir. Naše dugogodišnje iskustvo u sprezi s preciznom kirurškom tehnikom omogućavaju da se odstranjenje polipa laserom kao i endoskopska operacija sinusa vrše u okviru dnevne kirurgije, što znači da bolesnik nekoliko sati nakon operacije odlazi na kućnu njegu.

 

Poliklinika Sinteza - otorinolaringologija - Otežano disanje na nos

 

Prije i poslije operacije

Odluci o operaciji prethodi detaljan razgovor i pregled. Tom prigodom liječnik će pacijentu objasniti prirodu problema i realne mogućnosti njegove korekcije. Konačna odluka i preporuka liječnika bit će rezultat mjerenja protoka zraka kroz nos (rinomanometrije)  i kompjuterizirane tomografije nosa i sinusa. Operacija nosa i sinusa izvodi se u anesteziji što predpostavlja pregled kod našeg anesteziologa, laboratorijske pretrage, EKG i spirometriju.
Nakon operacije nosne pregrade tamponada nosa nije potrebna i njezino izbjegavanje olakšava i ubrzava oporavak. Nakon operacije nosnih školjki i sinusa tamponada ostaje najduže 24 sata, a nakon toga pacijent svakodnevno koristi protuupalne lijekove, kremu i kapi za nos. Vanjskih promjena na licu nema, a lagana otečenost vrška nosa nestaje nakon 1-2 dana. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon jednog do dva tjedna, ovisno o opsegu operacije i individualnoj situaciji pacijenta. Veću fizičku aktivnost treba izbjegavati u naredna dva mjeseca. Pacijenti s boravkom izvan Zagreba mogu putovati kući dan nakon operacije, a slijedeća je kontrola predviđena nakon 7-10 dana